Emo

https://i0.wp.com/b1301.hizliresim.com/15/8/hsj37.jpghttps://i0.wp.com/b1210.hizliresim.com/12/2/dl6r4.jpg

Muhetemelen Emo Müziği duymuşsunuzdur. Büyük olasılıkla bazı arkadaşlarınız ” Hey şu müziğe bi baksana çok dehşet sanki duygu seli akıyor müzikten.” gibi tavsiyeler vermiştir.(Tabii Türkiyedeki tavsiye şekilerinde, en azından çeşitli basın organlarında bu şekilde tavsiyeler yok Giyim,kızlar,erkekler,yeni yetme olmak, alkolik,uyuşturucu müptelası, vs,vs gibi saçma ve salakça sözler var )

Emo’nun kökleri hardcore müziğe uzanır. Emo orjinalinde günlük, itiraflar gibi hiçbirşey içermez.
Emo hakkında söylenenler ne büyük bir gürültüdür.

Emo’nun Doğuşu

1980 yıllarında punk ve hardcore hareketlenmesiyle Washington sokaklarında yani dış dünyada gelişmiştir. (İnternetde değil!!!)

Bu dönemde kendiliğinden bir müzik akımı türemişti. ”EMO HARDCORE”
”Rites of Spring , Embrace and Rain ve şiddetli temel punk ezgileriyle bezenen Minor Threat ” Öncü Emo Grupları ve Emo Elementi olarak yerlerini almışlardı.
Amid racing punk davul beat’leri , gitarda ağır distortion efektleri ve vokaller melodik şekilde büyümüşdü. Sözler self-questioning(Kenndini sorgulayan) fakat dinamikti. Yüksek ses ve yumuşak uçların arasında sıkışıp dönüp durdu.
Şarkının doruk noktalarında , çığlık atmak, homurtu veya inilti şarkıcı için olağan birşeydi.

Emo’nun En Sıkı Dönemi

Wahshington da bazı Hardcore grupları Emo’ya dönüş yaptılar. Hardcore’un bitmiş maskulinizasyonları cevap olarak Emo diyebiliyorlardı.
Sonunda Emo bazı sert gruplara, vahşice,deneysel ve karmaşık olması için şarkı sözlerini kullanmasına izin verdi. Narin gitar çalışmaları ise Emo sesinin bir parçası oldu.

Washington D.C.’in dışında hareket yayılmasının olduğu gibi, birçok sert ve değersiz sahneler(İsimler ve Sahne Performansı), Emonun estetik ve duygusal odağını benimsedi.

San Diego’daki ”Drive Like Jehu, Heroin and The Swing Kids” gibi gruplar Emo’nun daha saldırgan bir tarzını geliştirdiler ve buna ”SCREAMO” denildi.
Yinede tüm Emoların içlerinde ortak bir özelliği vardı; ”Kendi İfadelerin” bu ifadeler gırtlağa(Müzik gırtlağına) ait olduğu yaklaşımlarıda var.

Emo, Weds Indie ve Pop Punk

90′lar öncesi ve geçerken, yeni çıkan punk grupları tıpkı Jawbreaker ve Samiam gibi Pop Punk sesine Emo ezgileri katmaya başlamışlardı.

Ayrıca İndie grupları tıpkı Sunny Day Real Estate ve Jimmy Eat World gibi iç gözleme odaklanan şarkı sözleri ve ticari marka eklemeye başlamışlardır. İndie ile Emo aşağı yukarı dinamik yapıdadır.

Orta Batı Amerikada Emo’dan etkilenen gruplar Emo Hardcore’un ölçüsüz olmasından Emo’yu bırakmaya başladılar. Fakat, müzikte şiddet, çığlık, ciddi tutum, sakinlik hala sımsıkı tutulmaktaydı.
Bu dönemde kitleleri kapsayan gruplar ; Cap’n Jazz, The Promise Ring, Braid ve The Get Up Kids’ti.

Ve Emo Yerini Kaybeder
90′ları geçtikten sonra Ana Görüş Medyası Emo’ya müşteri aramaya başlamış. Ama Emo hareketi hayati evresi geçmiştir. Birçok Emo Grubu çalmaya devam etti fakat bunlarda Emo’nun Ticari Sesleriydi. Jimmy Eat World, The Get Up Kids ve The Promise Ring basında çok dikkat çekti ama yapılan müzik artık çok az Emo unsurları taşıyordu. Daha çok Pop Punk, İndie Pop ve Soft Rock gibiydi. Üslupsal başkalaşımları ne olursa olsun, yine de, etiket Emo’ydu. Ve de her gruba yapıştırılmıştı.
Bu gruplar gibi yeni gruplarında Emo ile hiç bir alakası kalmasa ve de olmasa bile, kaynaklarından yoksun edilmiş ve yozlaştırılmış olsa bile etiket bir kere yapıştırılmıştır.

Emo Umursamaz Şekilde Kurtulur
Bugünlerde Emo Müziği tanımlayan terim; duygusal odaklı şarkı sözlerine, gitar temelli müziğe ya yaklaşım ya da etkilerdir. 2003 yılında Diary-Like (Günlük- Gibi) isabetli bir vuruş yapmıştır.
Ve bu zamandan şimdiye; Dashboard Confessional, indie-rock, cross-overs, Bright Eyes ve Death Cab For Cutie Emo olmuştur. Ayrıca, Brand New, Fall Out Boy, Taking Back Sunday and Thursday gibi daha duygusal Pop Punk grupları da Emo Etiketi almıştır.
Bu gruplar bu etiketi kabul etmeseler bile bu affedilir birşey. Bugün bir Emo nerde olursa olsun duygusaldır hatta bu yazıları okurken bile :,(

https://i0.wp.com/b1301.hizliresim.com/15/8/hsj37.jpghttps://i0.wp.com/b1210.hizliresim.com/12/2/dl6r4.jpg

Yorum bırakın